Hur gör man när man ska locka älg framför kameran eller bössan? Här är listan på de 10 bästa tipsen för att lyckas!
Det finns en hel del saker att tänka på för att lyckas när man skall locka på älg och skulle du inte lyckas på egen hand så erbjuder vi på Explore Åre exklusiva upplevelser med älglock där vi hjälper dig att försöka få till det där riktigt fina fotot på en älgtjur i fjällmiljö. Vi erbjuder guidade turer med älglock i Jämtlands vildmark med allt från morgon- eller kvällsturer till flera dagar. Kontakta oss om ni är intresserade av ett skräddarsytt upplägg.
Se en film när storoxen kommer in på 20 meter
Om du hellre vill försöka locka älg själv så har vi gjort en lista på 10 tips att tänka på vilket avsevärt kommer öka dina chanser att lyckas!
Vilken är rätt tid och rätt förutsättningar för att locka älg?
1, Den bästa säsongen för att locka älg är framförallt runt älgarnas brunstperiod vilken normalt infaller i månadsskiftet sept/okt. Då är älgarna mycket aktiva och inte riktigt så skygga som i vanliga fall. Andra tillfällen är exempelvis under försommaren då korna stöter bort sina fjolårskalvar eller vid de tillfällen då en ko vars kalv har förolyckats eller tvärtom.
2, De hetaste perioderna under dygnet är precis i gryning eller skymning då älgarna oftast är som mest aktiva.
3, Vädret är också viktigt och absolut bäst förutsättningar för att lyckas med sitt älglock är vid “högt och klart” väder samt gärna så lite vind som möjligt. Regn och blåst är de sämsta förhållandena.
Vilka är de bästa biotoperna och platserna för att locka älg?
4, De bästa platser att lyckas när man lockar älg brukar vara ställen där man själv har ganska bra uppsikt över omgivningen samtidigt som älgarna kan närma sig utan att passera stora öppna ytor. Exempel på platser kan vara; I en storskog med glesa tallar där man lockar ut över en stor ungskog, i trädgränsen på ett fjäll där man lockar ut över en dal med tät fjällbjörkskog, på en myr med småtallar som ligger i en dal med stora skogar runt omkring. Vår erfarenhet är också att älgarna hellre verkar komma uppifrån en nerifrån om man sitter i sluttande terräng. Det brukar också fungera bra att sitta i ett jakttorn, även om det vid dessa tillfällen kan vara lite svårare att få älgen att komma riktigt nära.
Se en film när en 9 taggare kommer mycket, mycket nära…
Hur skall man bete sig när man lockar älg?
5, Vårt bästa tips att försöka tänka som en älg. Försök röra dig som en älg genom att gå tyst och långsamt i skogen. Planera din rutt väl genom att studera en karta i förväg där du planerar din färdväg och de platser du har tänkt att locka på. Ca, 15-20 min promenad mellan lock-platserna brukar vara lagom. Om man knakar lite när man går till lockplatsen är inte så farligt, men man bör sitta helt tyst och stilla minst 10 min innan man börjar locka när man valt ut sin lockplats.
6, Gå mot vinden. Älgens näsa (mule) är lika stor som ditt huvud och därmed betydligt känsligare så försök att få älgarna att komma med vinden och att du rör dig mot vinden. Studera terrängen och tänk vilken väg du tror älgen kommer välja om den kommer, placera dig sedan rätt i vind utifrån detta.
7, Leta tecken i skogen. Bra tecken är brunstgropar och träd där älgarna fejat. Försök locka i närheten av dessa platser. Givetvis är platser där det rent generellt brukar uppehålla sig mycket älg bra platser, men tänk också på att om det finns en brunstig ko på annan plats så kan denna dra till sig de flesta av områdets tjurar, så ibland kan det vara tomt på älg där det normalt är gott om dem.
En liten instruktionsvideo (filmat med mobilen)
8, Klädsel. Det viktigaste är att kläderna är tysta och dina chanser ökar också om du har mörka kläder som smälter in i omgivningen. Det viktigaste är att vara helt still och inte låta din siluett synas.
9, Locka inte för mycket. Innan du fått svar från en älg så gäller det att inte låta och locka för mycket. När du väl fått svar (etablerat kontakt) med en älg så kan man anpassa sin egen intensitet och vara uppmärksam på hur mycket älgen låter. Låter den mycket och ofta kan du göra detsamma.
10, Hjälpmedel. För att få lite extra effekt kan en “näverlur” som förstärker ljudet vara bra. Ibland fungerar det också att bära med ett vattenflaska som man kan hälla ut för att imitera en urinerade älgtjur (funkar bäst om älgen kommit ganska nära men inte riktigt vågar komma fram). Andra små tips kan vara att ruska i granar eller stampa lite i marken, dvs att försöka efterlikna en annan fejande älgtjur eller “gräver” en brunstgrop.
För mer inspiration och fler tips, se exempelvis Jaktwebben , Jaktliv eller Björnfoten.
Var dessa tips till hjälp? Dela då gärna länken i sociala medier och lycka till i älgskogen!
Published by: Rickard Fredriksson, founder of Explore Åre.