Planerar ni att fiska i Åre under semestern finns här listan på de viktigaste lokala fisketipsen för fisket i och omkring Åre. Listan bygger på att ni fiskar själva och skulle ni ändå inte få napp under er fisketur så erbjuder vi på aktivitetsbolaget Explore Åre guidade fisketurer med rökning av eventuell fångst. Som med allt fiske är det omöjligt att lämna garantier på fångst även under dessa guidade turer men oftast får vi faktiskt fisk. Den fisk vi fångar i Åresjön är öring och röding vilka är delikata matfiskar, så att få med sig en nyrökt och egenfångad firre hem är en upplevelse som sitter kvar länge hos barnen. Är ni intresserade av dessa guidade fisketurer kan ni kontakta oss eller boka dessa online via vårt bokningssystem.
Foto: Fiskar tagna i och omkring Åre.
Listan nedan bygger på att ni fiskar själva.
1, Rätt säsong. Se till att ni bedriver fisket under rätt säsong så ökar ni era möjligheter till hugg rejält. Generellt kan man säga att bästa fiskesäsongen kring Åre infaller runt midsommar med någon vecka hit eller dit men känner man bara till hur man skall fiska under andra årstider är chansen till hugg ändå stor. Senare på säsongen börjar även de stora öringarna att röra på sig för att förbereda höstens lek och befinner man sig då i rätt vatten så kan man få komma till tals med de riktigt stora.
2, Rätt fiskeutrustning. Valet av fiskeutrustning är givetvis betydande och det vanligaste fiskesätten är under sommaren antingen flugfiske, spinnfiske eller dragrodd. Se till att ha nya och fräscha linor på spöna samt att kolla alla knutar innan fisket börjar. Om storöringen hugger och linan går av är det svårt att förlåta sig själv om man inte kollat lina och knutar. Behöver ni komplettera med ny utrustning kan detta köpas hos Fjällsport i Duved eller hos Jaktia i Åre. Några bra flugtips är E12, Superpuppa, Harörenymf samt gröna små nymfer. Gällande spinn brukar spinnare eller små vobblers fungera bra.
3, Rätt övrig utrustning. Tänk på att fisket är mer än bara fiske och det gäller att hålla sig torr och varm mellan huggen. Vill ni hyra utrustning såsom tält, skalkläder, Trangikök etc kan ni göra detta hos Rentaplagg eller Sportbum. Glöm inte heller myggmedlet och kompassen.
4, Fiskekort. Fiskekortet är ett måste och dessa köper du exempelvis hos Ica Björnänge, turistbyrån eller vid olika placerade fiskekortsautomater vid vattendragen. Kolla först med exempelvis turistbyrån om det finns automater där du tänkt att fiska.
5, Vilket vattendrag. När man skall välja vattendrag att fiska i så bör man utgå ifrån vad man förväntar sig av fisket. Har man medföljare som inte är så fiskeintresserade utan mer vill sitta vid elden eller vill man smyga runt långt ute på fjället och söka den riktigt skygga öringen? Vad är sällskapets fysiska förmåga? Vill man fiska från båt, från land eller i strömmande vatten? Studera kartan eller gärna Google Earth (som på senare tid blivit fiskaren bäste vän).
6, Tid på dygnet. Generellt är tidig gryning eller sen skymning de hetaste perioderna under dygnet men runt midsommar brukar fisket fungera bra framförallt under dagtid då det ofta förekommer stora kläckningar av dagsländor. Senare på säsongen brukar det också vara bra fiske i strömmande vatten när natten är som mörkast.
Ovan:Film från Explore Åres guidade fisketur.
7, Rätt djup. Ibland ser du fisken på ytan ätandes sländor och då är det givetvis bra att fiska högt upp i vattnet. Många stunder ser du dock inte ett liv i vattnet men det betyder inte att fisken inte är på hugget. Låt istället draget sjunka ner djupare ner och fiska mot botten och passa även på att variera olika hastigheter när du vevar in betet.
8, Guide eller inte? När man kommer till ett nytt fiskevatten kan det ibland vara skönt att få lite uppdateringar om vad som gäller i fråga om sländor som kläcker eller vart i sjön eller ån som det tagits fisk på slutet. I dessa fall eller om man känner sig allmänt osäker på fisket så rekommenderar vi att man använder en guide. Explore Åre erbjuder guidade fisketurer på Åresjön och vill man annars ha mer guidning i flugfiske runt Duved kan man kontakta fjällsport i Duved eller om man vill ta sig riktigt lång ut väglöst land, Anarisets fiskecamp.
När man väl bestämt sig för att köra forsränning i Åre finns några saker man bör tänka på. Vilket typ av tur skall ni köra? Vilket aktivitetsbolag skall ni köra med? Vilken tid på säsongen skall ni köra? Vilken egen utrustning bör man ha? Vilken utrustning ingår? Vad ingår i turen och många andra typer av frågor. Vi på Explore Åre har försökt reda ut lite av frågorna och har ni ytterligare frågor är ni välkomna att kontakta oss. Vill ni läsa mer, se filmer och boka forsränning klickar ni här.
Vilka forsränningsturer finns det att välja på i Åre?
Det finns två huvudtyper av turer där en är en “familjetur” (medelsvår) och en är en “avancerad tur” (med 18 års gräns). Generellt kan man säga att familjeturen lämpar sig för barnfamiljer och äldre medan den avancerade turen lämpar sig bäst för de som verkligen vill känna på forsens krafter och är i god fysisk form och kan tänka sig att ofrivilligt trilla i forsen ibland. Läs mer om skillnaderna på de olika forsränningsturerna här.
Vilken tid på säsongen är bäst för forsränning i Åre?
Säsongen för forsränning sträcker sig från maj månad till september men varierar lite år från år. Generellt kan man säga att det är som mest vatten i åarna tom midsommar och då är det också som mest action. När man närmar sig mitten av sommaren blir det oftast lite varmare och skönare i vattnet medan vattennivåerna är lägre och det blir mindre action. Här är det alltså bara att välja vad man föredrar.
Vilket utrustning ingår och vilken skall man ta med sig själv på forsränning i Åre?
Den mesta utrustningen ingår (Hjälm, våtdräkt, flytväst) men det man bör ta med sig själv är underställ på överkroppen, gympaskor med varma sockar, badkläder, badlakan samt gärna varm fleece- eller ylletröja. Läs mer här för komplett lista av eget material till forsränning.
Vad ingår i upplevelsen forsränning?
I upplevelsen ni köper ingår flottfärd i gummibåtar i Åres åar och älvar, utrustning för aktiviteten, enklare lunch samt i vissa fall transport.
Paintball i Åre kan spelas både sommar som vinter och har du inte provat att spela i snö och kyla kan detta vara din chans. Området där det spelas paintball i Åre ligger en bit öster om byn och du bokar enklast via telefon någon dag innan ni vill spela. Paintball fungerar som aktivitet till framförallt svensexor, möhippor, skolresor eller andra grupper som vill göra något roligt tillsammans i Åre.
Ett alternativ till paintball i Åre är även Åre Outdoor Laser Combat vilket är en ny aktivitet som kombinerar paintballens spänning med dataspelens avancerade teknik. I Åre Outdoor Laser Combat slipper ni kladdet av kulorna färger samt smärtan av att bli träffad samtidigt som aktiviteten har ett lägre pris än paintball. (Gillar ni “smärta” plockar vi gärna fram ett paintball gevär och låter exempelvis brudgummen löpa “chicken-race” när ni andra skjuter). Banan för Outdoor Laser Combat ligger endast 3 kilometer från centrala Åre.
Ovan: Under Åre Laser Combat ges också möjlighet att köra “PAINtball Chicken race” på exempelvis brudgummen (där alla får skjuta 10 skott med riktigt paintballgevär på offret)… Svidande skönt 🙂
I Åre finns även många andra aktiviteter att välja på för svensexor, möhippor och skolresor och möjligheten finns att sätta samman hela paket för grupperna. Kombinera gärna med exempelvis Bastuflotte på Åresjön.
Nedan har vi försökt svara på lite frågor om paintball i Åre och paintball i synnerhet.
Vem kan spela paintball?
Paintball kan spelas av de flesta från 12 år och uppåt men man skall vara beredd på att det kan göra ont att bli träffad av en paintballkula och att det inte ovanligt med ganska stora blåmärken (vissa tycker detta är en del av sporten och andra kan komplettera med skydd). Hjälm eller mask med visir och glasögon används alltid och man kan köpa till extra skyddsutrustning såsom bröstskydd, handskar etc om så önskas. I Sverige är det 18 års gräns på att inneha paintballvapen men det går bra att spela om man är yngre om det finns någon person som är över 20 år som övervakar det hela.
Kan man spela paintball i Åre?
Ja, man kan spela paintball i Åre såväl sommar som vinter. Ni kan smidigt boka paintball i Åre genom att kontakta oss.
Vad är paintball?
Paintball är egentligen en sport som uppfanns i USA under 70 talet och där man till en början använde utrustning avsedd för att på avstånd markera träd med färg. När man idag spelar paintball brukar man dela in gruppen i två lag som “leker krig” och där det gäller att på något sätt eliminera det andra laget. Det finns många olika varianter av spelet där de vanligaste är “Capture the flag” där det gäller att hämta en flagga från motståndarens planhalva, “Eliminering” där det gäller att skjuta så många i det andra laget tills ett lag vunnit, “Respawn” där man har möjlighet att fortsätta även om man blivit träffad genom att gå tillbaka till sin bas och “hämta liv”.
Vilken utrustning används i paintball?
De vapen som används i paintball kallas för markörer och drivs av antingen tryckluft eller kolsyra. Markörerna laddas sedan med färgkulor som har ett hölje av gelatin och en vegetabilisk vätska. Kulorna går sönder när de träffar något och där bildas då en fläck med färg så man kan se vart man träffat eller om man blivit träffad.
Är paintball farligt?
Paintball är egentligen inte farligt så länge man följer arrangörens anvisningar och har erforderliga skydd. De vanligaste skorna är blåmärken eller att man får färg på kläderna.
SUP Yoga i Åre är en upplevelse som verkligen skapar mindfulness i sin rätta bemärkelse. De mäktiga bergen och den fantastisk fjällmiljön som omger vackra Åresjön ger en fantastisk inramning där SUP Yogan utförs. Yogaövningarna som genomförs på SUP brädan gör upplevelsen total när brädan följsamt vilar på det klara fjällvattnet. SUP brädan som i sig utgörs av ett instabilt underlag blir en förlängning av vattnets rörelser och man upplever sig själv som en integrerad del av den omgivande naturen. Hos oss kan du enkelt hyra din egen SUP och ge dig ut på egna äventyr eller följa med på guidad SUP tur i Årefjällen.
Vi använder oss av uppblåsbara SUP brädor och erfarna yogalärare från byn för bästa upplevelse. Då SUP-yoga-upplevelsen påverkas av väder och vind genomförs denna upplevelse på förfrågan och vid intresse är ni hjärtligt välkomna att kontakta oss för mer information.
SUP yoga är en aktivitet som snabbt blivit mycket populär ute i världen och vi har nu glädjen att här i Åre kunna erbjuda denna aktivitet på våra SUP brädor tillsammans med erfarna yogalärare från byn. Stand Up Paddleboard är en aktivitet som förenar motion och naturupplevelse och när man dessutom lägger till Yoga-momentet och fantastisk fjällmiljö blir upplevelsen än mer komplett. Vid SUP yoga utförs olika yogaövningar på brädan ute i vattnet och då underlaget (SUP brädan) utgörs av ett instabilt underlag som rör sig i harmoni med naturen blir känslan av mindfullnes än mer påtaglig. Om vädret är svalt finns våtdräkter att låna.
Då SUP yoga är väderberoende har vi inga bestämda tider för detta utan genomför aktiviteten på förfrågan. Kontakta oss för mer information.
En Stand Up Paddleboard kan liknas vid en stabil surfbräda utan segel och man står vanligtvis upp och paddlar längs åar, på sjöar eller i havet. Det finns många olika modeller av SUP brädor och de vi använder oss av är av uppblåsbar typ. Stand Up Paddleboard lämpar sig bra för alla åldrar och kan bedrivas året om och i så gott som i alla väderförhållanden. När det blir kallt drar man enkelt på sig en våtdräkt. SUP lämpar sig även utmärkt för både otränade och äldre samt är en mycket populär aktivitet som rehablitering, då vattnet dämpar belastningen på leder och ligament men provocerar samtidigt ledstabilitet och rörlighet. Om man skulle tappa balansen från sin Stand Up Paddleboard är risken att göra sig illa också minimal då man bara trillar i vattnet.