Hur gör man när man ska locka älg framför kameran eller bössan? Här är listan på de 10 bästa tipsen för att lyckas!
Det finns en hel del saker att tänka på för att lyckas när man skall locka på älg och skulle du inte lyckas på egen hand så erbjuder vi på Explore Åre exklusiva upplevelser med älglock där vi hjälper dig att försöka få till det där riktigt fina fotot på en älgtjur i fjällmiljö. Vi erbjuder guidade turer med älglock i Jämtlands vildmark med allt från morgon- eller kvällsturer till flera dagar. Kontakta oss om ni är intresserade av ett skräddarsytt upplägg.
Se en film när storoxen kommer in på 20 meter
Om du hellre vill försöka locka älg själv så har vi gjort en lista på 10 tips att tänka på vilket avsevärt kommer öka dina chanser att lyckas!
Vilken är rätt tid och rätt förutsättningar för att locka älg?
1, Den bästa säsongen för att locka älg är framförallt runt älgarnas brunstperiod vilken normalt infaller i månadsskiftet sept/okt. Då är älgarna mycket aktiva och inte riktigt så skygga som i vanliga fall. Andra tillfällen är exempelvis under försommaren då korna stöter bort sina fjolårskalvar eller vid de tillfällen då en ko vars kalv har förolyckats eller tvärtom.
2, De hetaste perioderna under dygnet är precis i gryning eller skymning då älgarna oftast är som mest aktiva.
3, Vädret är också viktigt och absolut bäst förutsättningar för att lyckas med sitt älglock är vid “högt och klart” väder samt gärna så lite vind som möjligt. Regn och blåst är de sämsta förhållandena.
Vilka är de bästa biotoperna och platserna för att locka älg?
4, De bästa platser att lyckas när man lockar älg brukar vara ställen där man själv har ganska bra uppsikt över omgivningen samtidigt som älgarna kan närma sig utan att passera stora öppna ytor. Exempel på platser kan vara; I en storskog med glesa tallar där man lockar ut över en stor ungskog, i trädgränsen på ett fjäll där man lockar ut över en dal med tät fjällbjörkskog, på en myr med småtallar som ligger i en dal med stora skogar runt omkring. Vår erfarenhet är också att älgarna hellre verkar komma uppifrån en nerifrån om man sitter i sluttande terräng. Det brukar också fungera bra att sitta i ett jakttorn, även om det vid dessa tillfällen kan vara lite svårare att få älgen att komma riktigt nära.
Se en film när en 9 taggare kommer mycket, mycket nära…
Hur skall man bete sig när man lockar älg?
5, Vårt bästa tips att försöka tänka som en älg. Försök röra dig som en älg genom att gå tyst och långsamt i skogen. Planera din rutt väl genom att studera en karta i förväg där du planerar din färdväg och de platser du har tänkt att locka på. Ca, 15-20 min promenad mellan lock-platserna brukar vara lagom. Om man knakar lite när man går till lockplatsen är inte så farligt, men man bör sitta helt tyst och stilla minst 10 min innan man börjar locka när man valt ut sin lockplats.
6, Gå mot vinden. Älgens näsa (mule) är lika stor som ditt huvud och därmed betydligt känsligare så försök att få älgarna att komma med vinden och att du rör dig mot vinden. Studera terrängen och tänk vilken väg du tror älgen kommer välja om den kommer, placera dig sedan rätt i vind utifrån detta.
7, Leta tecken i skogen. Bra tecken är brunstgropar och träd där älgarna fejat. Försök locka i närheten av dessa platser. Givetvis är platser där det rent generellt brukar uppehålla sig mycket älg bra platser, men tänk också på att om det finns en brunstig ko på annan plats så kan denna dra till sig de flesta av områdets tjurar, så ibland kan det vara tomt på älg där det normalt är gott om dem.
En liten instruktionsvideo (filmat med mobilen)
8, Klädsel. Det viktigaste är att kläderna är tysta och dina chanser ökar också om du har mörka kläder som smälter in i omgivningen. Det viktigaste är att vara helt still och inte låta din siluett synas.
9, Locka inte för mycket. Innan du fått svar från en älg så gäller det att inte låta och locka för mycket. När du väl fått svar (etablerat kontakt) med en älg så kan man anpassa sin egen intensitet och vara uppmärksam på hur mycket älgen låter. Låter den mycket och ofta kan du göra detsamma.
10, Hjälpmedel. För att få lite extra effekt kan en “näverlur” som förstärker ljudet vara bra. Ibland fungerar det också att bära med ett vattenflaska som man kan hälla ut för att imitera en urinerade älgtjur (funkar bäst om älgen kommit ganska nära men inte riktigt vågar komma fram). Andra små tips kan vara att ruska i granar eller stampa lite i marken, dvs att försöka efterlikna en annan fejande älgtjur eller “gräver” en brunstgrop.
Följ med på en gastronomisk vandring i fantastisk fjällmiljö och ett rike fyllt av smaker och dofter där alla sinnen kommer att tillfredsställas. Under vår vandring stannar vi på fyra olika platser där vi vid varje paus har ett tema och det bjuds på olika lokala läckerheter från trakten såsom lokalproducerade ostar, lokalproducerade charkprodukter, lokalproducerade drycker samt slutligen lokalrostat kaffe från Åre kafferosteri och lokaltillverkad choklad från Åre Chokladfabrik. De råvarorna det bjuds på under vandringen varierar något under säsongen men gemensamt är att våra guider alltid berättar en intressant historia om såväl produkterna vi äter som de lokala producenter som förädlat dem.
Ovan: Bilder från Åre Gastronomy Walk på fjället.
Gastronomisk by/historievandring
För de grupper som önskar ett enklare alternativ med en lättare vandring/promenad erbjuder vi även en variant med en historisk by-vandring i centrala Åre där vi stannar till vid olika historiska platser och kombinerar detta med fyra olika lokalproducerade delikatesser. Under denna tur vandrar vi i ett lugnt tempo och guiden berättar om Åres utveckling från forbönder till stundande alpina VM 2019.
Vi börjar med en enkel vandring på ca. 10 minuter innan vi når dagens lägerplats invid tjärnen och får här en kort introduktion om dagens fiske, där vi kommer fiska efter fjällröding och öring (öringar på över 3 kg har fångats i tjärnen). Fiskemetoderna som nyttjas är spinnfiske och flugfiske, så efter genomgången sprider vi ut oss längs stränderna och i båtar och förhoppningsvis lyckas vi fånga några matfiskar att lägga på elden. Elden brinner vid lägerplatsen och givetvis finns härligt kokkaffe att njuta av under hela fisketuren. För de som önskar håller även guiderna nybörjarkurser i flugfiske på land och vi kan även lägga upp aktiviteten som en fisketävling.
Ovan: Bilder från fiske i fjälltjärn på baksidan av Åreskutan.
Passa på att konferera i Åre i höst och njut av härliga fjällmiljöer och upplevelser som garanterat kommer att sitta kvar länge. En höstkonferens i Åre innehåller vanligtvis många olika dimensioner med vacker natur, god mat och bra boenden. Byn Åre i västra Jämtland är för de flesta mest känd som en vinterskidort men för den som med företaget väljer att besöka denna lilla pärla under hösten och förlägga sin konferens här kan belöningen bli riklig. Vinterns intensiva och hektiska dagar i Åre känns garanterat avlägsna och ni kommer att uppleva att hösten är en period där ni nästan kan vara helt ensamma på fjället. Att exempelvis gå på fjällvandring bland fjällsidornas sprakande färger i den rena och klara luften är en magisk känsla som vi är säkra på att ni tar med er tillbaka till kontoret och vardagen efter er höstkonferens i Åre. Ingen konferens är fulländad utan en rolig och välorganiserad aktivitet, så när ni väl bestämt er att förlägga konferensen i Åre kan ni smidigt boka en konferensaktivitet med oss. Se vårt breda utbud här eller beställ ett produktblad här.
Ovan: Bilder från Åre, Jämtlands fjällvärld och olika aktiviteter i Åre.
Företaget som jag varit på, Explore Åre, har verksamhet året runt. Detta är precis vad jag var ute efter och att få en inblick i ett så pass väl organiserat företag har varit helt suveränt. Och praktisera i Åre är toppen. Men för vem passar Åre egentligen och vem vill åka dit på sommaren?
I ett hav av olika upplevelser och äventyr i alla dess former är Åre perfekta platsen för semester. Inte bara för familjen, utan faktisktför hela släkten. Dessutom är Åre ett paradis för kompisgänget, ultimat för konferensen och idealisk för möhippan eller svensexan.
Med tanke på downhill, klättring och vilda forsar är det lätt att tro att semestra i Åre bara är till för dem som letar efter adrenalin. Men byn erbjuder minst lika mycket – om inte mer – för de som söker fridfulla och lugna äventyr. Jag har under min praktik på Explore Åre fått tillfälle att testa och leda några av deras aktiviteter:
S.U.P – Stand Up Paddleboard i Åre
Min personliga favorit. Att stå upp och paddla på en bräda är minst sagt extraordinärt. Att dessutom uppleva klara Åresjön samtidigt är helt ljuvligt! Och det bästa är att när det börjar bli för jobbigt funkar brädan också som den ultimata solsängen.
Vandring i Åre
I Åre med omnejd finns otroligt många olika vandringsalternativ och med olika svårighetsgrader. Men vilken rutt man än tar sig an, är det alltid som balsam för själen att blicka ut över alla fantastiska vyer till fots.
Gastronomy Walk i Åre
Detta är en vacker vandring i otrolig miljö där fyra natursköna stopp tas, för att smaka på lokalproducerade delikatesser. Att kombinera en vacker utsikt med en kulinarisk upplevelse kan vara oslagbart.
Tur på elcykel i Åre
Jag har spenderat många timmar på vanlig landsvägscykel, speciellt senaste året med en sträcka på 30mil i sträck som längst. Under praktiken har jag haft chansen att prova elcykel och nu förstår jag vad som menas med att ta en njutningsfull cykeltur! Trots trötta ben och motvind kan man verkligen fortsätta njuta hela turen.
STORT TACK till de underbara guiderna på Explore Åre för alla äventyr och upplevelser!