Fröå Gruva i Åre – Ett äventyr för hela familjen
Fröå Gruva i Åre
Fröå Gruva i Åre är ett gammalt gruvsamhälle på baksidan av Åreskutan där man brutit kopparmalm under flera epoker sedan mitten av 1700 talet och området har därför en mycket intressant historia att berätta. Fröå Gruva drivs idag ideellt av föreningen Fröå Gruvor och vill man ha detaljerad information om området hittas deras hemsida här www.froagruva.se (här finns också aktuella öppettider om när området har öppet samt speciella tillfällen då man har event etc). Vi skall nedan lite kort redogöra för vad man ta del av vid Fröå Gruva, antingen med guide eller om man hellre vill utforska gruvområdet på egen hand. Vid Fröå Gruva finna också en mysig restaurang som heter Bergstugan där man med fördel kan fika, äta lunch och ibland även middag.
Aktivitetsföretaget Explore Åre erbjuder familjeanpassade guidningar i området som startar med en tur på fyrhjuling från Åre Björnen, om denna aktivitet går att läs mer eller boka här. Familjeanpassad aktivitet på Fröå Gruva.
BOKA ETT PAKET MED FYRHJULING OCH GUIDAD TUR TILL FRÖÅ GRUVA
Ovan: Familjeanpassad guidad tur till Fröå Gruva med aktivitetsbolaget Explore Åre
Fröå Gruva (uppstarten)
Fröå Gruva startades upp i början av 1740 talet då Ander Floor som var inspektor vid Huså Gruva hade blivit visad en bit malm av Anna Larsdotter, vilken hon hittat och tagit med från en rast vid Fröå Fäbod på en vandring mellan Åre och Huså Gruva, där man sedan tidigare startat brytning av kopparmalm i det sk “Åreskutfältet”. Mer om uppstarten av Fröå Gruva går att läsa här.
Under denna första epok, som kan sägas vara fram till början av 1800 talet tillverkades främst “1 dalers mynt” av den koppar som bröts. I samband med finska kriget blev det inte längre blev lönsamt att bedriva gruvdrift vid Fröå gruva.
Ovan: Följ med ner i gruvschaktet på en guidad tur.
Fröå Gruva (den andra epoken)
Under den andra epoken gruvdrift vid Fröå Gruva som kan sägas vara mellan 1830 till 1880 väckte man återigen liv i gruvan med försök av ny teknik såsom länspumpning, kanalbyggen då man trodde att detta skulle ge mer lönsamhet, vilket det inte gjorde och gruvdriften fick återigen läggas ner. Mot slutet av denna period fick skogsbruket allt större betydelse för Sverige och folken i bygden övergick allt mer till denna näring.
Ovan: Vandring över sk “Varphögar” längs med “Stånggången” som med hjälp av vattenkraft pumpade vatten ur gruvschaktet.
Fröå Gruva (den tredje epoken)
Vid den tredje epoken (även kallad “Amerika epoken” som varande 10 år, mellan 1909 -1919 startades Fröå gruva upp igen av svenskar som emigrerat till Amerika och samlat ihop kapital till ny teknik för att få lönsamhet i gruvan igen. Man genomförde tester av kopparhalten innan man startade, som visade god kopparhalt men då brytningen kommit igång igen så visade det sig att testerna inte varit tillförlitliga och graden av koppar var för låg. Så länge första världskriget rasade i Europa var kopparpriserna höga och Fröå Gruva lyckades hålla sig vid liv, men vid krigsslutet sjönk priset på koppar och gruvdriften på Fröå Gruva gick i konkurs.
Vill du veta mer om Fröå gruva, följ med Explore Åre på en guidad tur.
Vad kan man göra på Fröå Gruva?
Några tips på vad man kan göra på Fröå Gruva är att vandra runt bland alla gamla torp, gå ner i gruvgångar (med guide), fika på Bergstugan, ibland går det att baka tunnbröd om bakstugan är öppen eller kanske plocka svamp eller blåbär om du är där på rätt säsong.