Kolbullestekning: Den perfekta konferensaktiviteten i Åre!

Att laga mat är trendigt! Om det dessutom görs i grupp, sker utomhus över öppen eld samt bygger på gamla traditioner och historia kan det inte bli mer inne (…fast vi är ute). Att laga kolbulle är roligt, enkelt samt otroligt gott!

LÄS MER OCH BOKA KOLBULLESTEKNING HÄR!

Kolbullestekning går att köra separat eller kombineras med andra aktiviteter. Vi tillhandahåller ingredienser, stekpannor och eld… Ni sköter resten!

Historia

Maträtten kolbulle (ungefär som en pannkaka med fläsk) har en lång och anrik historia och har ända sedan slutet av 1800-talet ätits av framförallt allehanda ”skogsfolk” såsom huggare, körare, flottare och kolare. Detta var folk som under långa perioder levde långt ute i skog och vildmark, där de högg, körde ut timret eller milade kol. Rättens starkaste fäste hittar man i mellan- och norra Sveriges skogstrakter. Skogsfolket bodde ofta i jordkulor och andra liknande enklare boningar under ibland flera månader i sträck. Kylskåp eller frys fanns inte utan man fick helt enkelt ordna mat som tålde att förvaras utan att förstöras i värmen. Mjöl och vatten och salt kunde förvaras länge, liksom riktigt salt fläsk, så kallat amerikafläsk. Förutom att ingredienserna gick bra att förvara i värme var kolbullen enkel att tillreda samt att man snabbt blev mätt.

Tillagning

Börja med att lägga i fläsket i pannan och stek tills det blivit knaprigt. Därefter slår man smeten ovanpå och steker bullen på inte alltför het brasa, ca 3 min innan man vänder och steker ca 2 min till. En ”riktig” kolbullestekare använder aldrig stekspade eller annat verktyg för att vända bullen, utan vänder naturligtvis genom ”kastupp-metoden”. För att lyckas med detta måste bullen vara nästan genomstekt. Man ser detta genom att luta pannan och taxera hur mycket smet som ej hunnit gräddas, en liten skvätt smet kan få åka runt. Innan man vänder bullen ser man till att ingen står framför. När så kollat, knycker man med pannan tills bullen hoppar lös, varefter bullen skakas fram och en bit upp på stekpannans framkant. Nu kastar man upp kolbullen i luften, skriker ”tjoho” och tar ned den galant i pannan igen och hoppas den bara snurrat ett halvt varv.

Published by: Rickard Fredriksson, founder of Explore Åre.

Boka er nästa konferens hos Explore Åre idag!

Ring eller maila oss på: +46 (0)647 508 85 eller info@exploreare.se