Långfärdsskridskor i Åre och byns omgivningarna kan vanligtvis åkas under en relativt lång period under hösten och den tidiga vintern, bara man vet vart man skall söka isarna. Runt Åre som ligger i västra Jämtland finns många olika vattendrag i olika storlekar och på varierande höjd över havet, varvid isarna således fryser väldigt olika under säsongen. Vi på Explore Åre har här samlat 10 bra tips att tänka på innan ni ger er av ut på isarna kring Åre.
1, Själva Långfärdsskridskorna
Gällande själva långfärdsskridskorna finns det otroligt många modeller, men egentligen två huvudtyper. På den ena typen har man pjäxor av något slag som man fäster på själva skridskorna, ofta funkar samma pjäxor som används vid längdskidåkning/turåkning och på denna variant kan man även på vissa modeller släppa lös hälen (bra för den som kört en del). Den andra varianten innebär att man spänner sina skridskor på sina vanliga kängor. Vilket alternativ som passar bäst är en smaksak, men ofta är det lite varmare när man kan använda sina egna kängor. Här finns mer info om utrustning och var man köpa detta.
2, Ryggsäck för långfärdsskridskor
Ska man ut på egen hand så rekommenderas stark att man har en ryggsäck (rekommendation 35-45 liter) på ryggen under långfärdsskridskoturen. Anledningen till detta är framförallt att man skall ha ombyte med sig ifall man går genom isen och “plurrar” samt att man i säcken skall förvara ombyteskläderna i något vattentätt (exempelvis en sopsäck) då ryggsäcken således fungerar som en flytkudde. Det är viktigt att säcken sitter långt ner på ryggen samt att man har en rem som ligger i grenen och håller ryggsäcken på plats. Det finns också tillverkare som tillverkar specialgjorda ryggsäckar för långfärdsskridskor, här finns ett test från olika tillverkare .
3, Platser för långfärdsskridskor i Åre
Som tidigare nämnts så varierar de åkbara vattendragen i och omkring Åre beroende på hur hösten/våren ser ut. Vanligtvis börjar de åkbara isarna dyka upp på små tjärnar högt upp i fjällen för att senare flytta längre ner mot skogslandet ju längre hösten lider. Några av de mer kända sjöarna i Åres närhet är Ånnsjön (en stor och grund sjö som ofta fryser tidigt), Gevsjön, Ottsjön, Hensjön. Små tjärnar som också brukar frysa tidigt är Nulltjärnarna, Byxtjärn och Blanktjärn. För uppdaterat information, sök via Facebook efter gruppen “Isnördar i Västjämtland” eller kolla på Skridskonätets hemsida om ni är medlemmar i någon skridskoklubb.
OBS! Sedan 2019 gäller tillfälliga regler för all vistelse kring Blanktjärn, vilka återfinns på länsstyrelsens hemsida. Kolla alltid aktuell information där.
4, Övrig utrustning för en lyckad tur med långfärdsskridskor
Förutom skridskor och ryggsäck finns även några ytterligare prylar som bör finnas med. Dessa är ispik + (en extra stav), isdubbar, kastlina och eventuellt en ismätare. Ispiken används för att hålla balansen och kunna kontrollera isens tjocklek under färden då man pikar (hackar) i isen medan man åker. Isdubbarna som även skall vara utrustade med visselpipa skall hänga runt halsen (så högt upp som möjligt så man inte slår dom i ansiktet om man trillar) så att de är lättåtkomliga om man plurrar. Testa ibland att rulla ut/rulla ihop linan på dubbarna så att man vet att där inte är något trassel. En kastlina skall också finnas lätt tillgänglig ifall man själv eller någon annan plurrar. En ismätare som stoppas ner i det upphackade hålet kan också vara bra för att få en exakt tjocklek av isen. För navigering kan givetvis också karta/kompass eller GPS vara bra.
Dålig lokalkännedom i området eller känner du dig osäker på isarna? Kontakta oss och följ med på en långfärdsskridskotur med guide istället. Vi erbjuder allt från nybörjarturer till längre turer på en hel dag.
5, Iskunskap för långfärdsskridskor
Att ha en god kännedom om isen är mycket viktigt för att få en angenäm upplevelse. Inte bara för säkerheten utan eftersom man också bör kunna avläsa isen och upptäcka exempelvis så kallad “över-is” (ett tunt islager som frusit uppe på den riktiga isen) då det annars är mycket lätt att man tappar balansen och trillar omkull då man kör in i sådan is. Säkerhetsmässigt räcker det med 6 cm kärnis, men tänk på att exempelvis ett tunt snötäcke på vissa ställen gör att isen är tunnare där (snön isolerar isen och således växer den inte till lika snabbt). På våren krävs ett tjockare lager eftersom isen inte är lika stark då. Här finns mer information för den som vill fördjupa sig i iskunskap. Ett annat nyttigt tips är att memorera ramsan som livräddningssällskapet tagit fram gällande faktorer som påverkar isen; Vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn. En så kallad råk är en slags spricka som bildas när isen rör sig (växer). De brukar bildas på samma ställe år efter år och en vindbrunn är ett område som utsätts för vind och därför fryser sämre än omgivande områden.
6, Klädsel för långfärdsskridskor
Egentligen behövs ingen särskild klädsel men för att göra turen behaglig skall givetvis klädseln som används anpassas efter rådande väderlek. Generellt kan rekommenderas kläder som är vatten- och vindtäta av typen skalplagg (jacka och byxor). Finns vatten på isen kan damasker som täcker nederdelen av pjäxorna för att skydda mot stänkande vattnet vara bra. Mössa, vantar och gärna hjälm beroende på väder och vind. Många använder också knäskydd, armbågsskydd och handledsskydd eftersom ett fall rakt i isen kan bli hårt.
7, Åkteknik för långfärdsskridskor
Många har förmodligen testat att stå på skridskor (hockey eller konståkning) som barn och har man väl lärt sig detta är steget inte långt till långfärdsskridskor. Kortfattat kan säga att positionen man bör eftersträva är svagt böjda ben där näsa, knän och tåspetsar bildar en rak lodrät linje. Försök också lyfta- och sätta i långfärdskrikskons skena med hålfoten (inte tå eller häl) samt eftersträva långa mjuka skär. Man kan tänka sig att tyngdpunkten skall sitta i navel och att naveln inte skall röra sig i höjdled, utan endast pendla i sidled.
8, Planera långfärdsskridsko turen
Som alltid är planering och förberedelse A&O vilket också gäller långfärdsskridskor. Titta på kartor, kolla väderprognoser och framförallt försök skapa en bild i förväg av vilket rutt som skall åkas så att man kan planera utifrån vindriktning. Går det att åka i lä av öar eller uddar åt något håll? Skall man ordna med transporter så man kan åka hela turen i medvind? Planera också för att lämna ett färdmeddelande till något så att fler vet vilken tur ni planerar att genomföra.
9, Matsäck för långfärdsskridsko turen
Vad man vill stoppa i matsäcken är givetvis individuellt men några tips är varm dryck (bra att ha om man plurrar eller för att få upp värmen om det är kallt), vanlig dryck i form av saft eller vatten (man blir lätt törstig, ha en flaska lätt tillgänglig), mackor och frukt eller kanske korv att grilla om man även har med ved eller vet att det finns ved på rastplatsen samt gärna “jägarsnus” i form av en blandning av nötter, russin och choklad (perfekt att ha i fickan och ta en näve då det behövs snabb energi).
10, Guidade turer i Åre
Är man nybörjare eller osäker på sin egen förmåga att bedöma isar eller sin teknik erbjuds guidade turer i Åre. Läs mer här om guidade turer på långfärdsskridskor i Åre här.
Published by: Rickard Fredriksson, founder of Explore Åre.